Jak działa mikrofalówka?

Trudno wyobrazić sobie życie codzienne bez takich urządzeń jak np. mikrofalówka. Wynalazek powstał dzięki wykorzystaniu w praktyce praw fizyki.

Fizyka to nauka niezauważalna – codziennie korzystamy z wynalazków opracowanych przez wybitnych fizyków, nie zastanawiając się nad tym. Jedynym z przykładów urządzeń będących wykorzystaniem praw fizyki w praktyce jest kuchenka mikrofalowa. Umożliwia ona szybkie podgrzanie jedzenia poprzez wykorzystanie fal elektromagnetycznych. Są one wytwarzane przez znajdujący się z tyłu mikrofalówki magnetron i kierowane do wnętrza kuchenki. Fale sprawiają, że cząsteczki jedzenia (a konkretnie wody, cukru lub tłuszczu) zaczynają drgać, a drgania powodują, że jedzenie staje się gorące.

Fal elektromagnetycznych nie pochłania jednak powietrze, plastik, ceramika czy szkło. Dlatego w mikrofalówce rozgrzewa się samo jedzenie, a naczynie i otaczające je powietrze raczej nie zmieniają swojej temperatury pod wpływem działania fal. Zdarza się jednak, że po wyjęciu talerza z mikrofalówki, on także jest gorący, ale podgrzał się nie od fal, ale to podgrzanego jedzenia.

Jak widać, fizyka stosowana w praktyce powoduje powstanie wielu wynalazków ułatwiających życie.


przygotowanie pedagogiczne kurs